TrendBoutique Februari/Maart editie

Marktontwikkelingen in de branche

De situatie in de wereld is in 2022 sinds de laatste corona-lockdowns behoorlijk veranderd. We peilden de meningen van verschillende fabrikanten en agenten in allerlei takken van de branche om een idee te krijgen wat de toekomst gaat brengen. Want de verwachtingen waren afgelopen voorjaar nog dat 2023 weer een ‘normaal’ jaar zou worden, maar is dat ook echt zo? De huidige oorlog in Oekraïne heeft een groot effect op de energieprijzen en de inflatie. In Europa is die inflatie nu op een niveau dat decennialang niet werd waargenomen en dat heeft zijn effect op het consumentenvertrouwen. Een voorspelling voor HW23 is moeilijk… gaf Achim Gabor van Gabor Shoes AG vorig jaar al aan.

De problemen met toeleveranties blijken echter nog niet overal opgelost als het gaat om grondstoffen, met als resultaat dat sommige prijzen door het plafond gaan en er af en toe lange levertijden kunnen ontstaan. “Sommige toeleveranciers geven nu termijnen af van 6 maanden in plaats van 6 weken! Mark Severijns van De Rooy Lederwaren: “We hebben de productie goed onder controle en ook de toeleveringen lopen zoals het hoort, maar we zien wel dat de prijzen van de grondstoffen wereldwijd stijgen. Met name de hardware, zoals bijvoorbeeld ritsen maar ook looistoffen en voeringmateriaal. Daarentegen zien we dat de internationale transportkosten weer gezakt zijn richting het niveau pré-corona. Lokale transportkosten zijn weer fors gestegen.” Guido Tepasse van damesbroekenmerk Zerres: “Diverse Europese stoffenleveranciers zijn tot wel 50% duurder geworden.” Sourcen en prijsonderhandelingen zijn momenteel dan ook een constante uitdaging, geeft hij aan.

Leen Kaers van Brepols is niettemin behoorlijk tevreden over de toeleveringssituatie: “Zowel tijdens de covid-periode als nu kunnen we onze supply chain goed managen. Er waren hier en daar problemen maar deze konden we opvangen, onze klanten hebben er weinig of niets van gemerkt.”

Aanbevolen artikelen
Neem contact op

Wilt u ons een bericht sturen? Wij nemen z.s.m. contact met u op.

0