Bijna 80% van Nederlandse ondernemers niet voorbereid op Brexit

Nanette van Schelven

De Douane meldt dat bijna 80 procent van de Nederlandse ondernemers nog niet goed is voorbereid op Brexit. Volgens de Douane lopen onder andere ondernemers in de kleding- schoenen- en textielbranche het risico dat zij op 30 maart, de dag nadat het Verenigd Koninkrijk de EU heeft verlaten, geen zaken meer kunnen doen met het VK als zij niet de juiste voorbereidingen treffen én er geen overgangsperiode komt.

Nanette van Schelven, algemeen directeur van de Nederlandse douane roept ondernemers met klem op om zich zo spoedig mogelijk bij de Douane te melden: “Op het moment dat het Verenigd Koninkrijk niet langer deel uitmaakt van de Europese interne markt en de douane-unie, eindigt het vrije verkeer van goederen. Dit zorgt voor extra administratieve verplichtingen. Waar je als ondernemer nu met een contract en BTW-aangifte zaken kan doen met het Verenigd Koninkrijk, moet je na Brexit rekening houden met minimaal 7 extra formaliteiten. Heb je niet alle documenten op orde, dan sta je stil bij de grens. Dat kan al op 30 maart 2019 het geval zijn. Om dit te voorkomen, is het belangrijk nu te starten met de voorbereidingen voor de Douane.”

Om zaken te kunnen doen met een ‘derde land’, hebben ondernemers een EORI-nummer nodig. Dit nummer kan men gratis aanvragen bij de Douane.

Aanbevolen artikelen
Neem contact op

Wilt u ons een bericht sturen? Wij nemen z.s.m. contact met u op.

0