CBS: het consumentenvertrouwen daalde in mei

CBS: het consumentenvertrouwen daalde in mei

Het consumentenvertrouwen zakte van -21 in april naar -22 in mei. Hoewel het oordeel over het economische klimaat negatiever was, was de koopbereidheid iets minder negatief. Deze kleine daling volgt op acht maanden van verbetering in het consumentenvertrouwen.

In mei was het consumentenvertrouwen met -22 lager dan het gemiddelde van de afgelopen twintig jaar (-10). Het hoogste vertrouwen ooit werd gemeten in januari 2000 (36), terwijl de laagste niveaus werden bereikt in september en oktober 2022 (-59).

Consumenten waren pessimistischer over het economisch klimaat in mei, met een deelindicator van -38 vergeleken met -34 in april. Zowel het oordeel over de economische situatie van de afgelopen twaalf maanden als die van de komende twaalf maanden was negatiever.

De koopbereidheid verbeterde enigszins, met een score van -12 in mei vergeleken met -13 in april. Het oordeel over de financiële situatie van de afgelopen twaalf maanden was iets minder negatief, maar de verwachtingen voor de komende twaalf maanden waren iets minder positief. Verder vonden consumenten de tijd voor grote aankopen iets minder ongunstig dan in april.

Bron: CBS

Aanbevolen artikelen
Neem contact op

Wilt u ons een bericht sturen? Wij nemen z.s.m. contact met u op.

0