Inflatie blijft hoog in juni, maar kleding wordt goedkoper

Inflatie blijft hoog in juni, maar kleding wordt goedkoper en schoenen- en lederwarenprijzen stijgen relatief bescheiden
De consumentenprijzen van goederen en diensten zijn in juni met 8,6 procent gestegen. Deze zogenaamde inflatie was iets lager dan in mei (+8,8 procent) en ruim een procent lager dan in maart dit jaar (+9,7 procent) toen de inflatie de hoogste was in ruim veertig jaar. Vooral de prijzen van energie en voedingsmiddelen zijn verantwoordelijk voor de aanhoudend hoge inflatie. Veel consumenten hebben het daardoor erg moeilijk en kunnen hun maandelijkse inkomsten en uitgaven niet of nauwelijks in balans houden. Kleding en schoeisel bieden gelukkig enig tegenwicht in de alsmaar oplopende prijzen. Kleding werd in juni  vergeleken met juni vorig jaar zelfs goedkoper en de prijzen van schoenen en lederwaren stegen relatief beperkt in juni. Dit blijkt uit een analyse van recente CBS-prijscijfers door onze redactie.

Inflatie in juni iets lager door minder hoge energieprijzen, prijzen voedingsmiddelen blijven echter oplopen
De inflatie daalde in juni licht doordat de energieprijzen in juni (+83,5 procent) minder hard stegen dan in mei (+104,9 procent). Het meest stegen de energieprijzen in maart dit jaar toen de prijzen vergeleken met maart 2021 met liefst 157,4 procent waren opgelopen. Voedingsmiddelen daarentegen houden de stijgende trend vanaf begin dit jaar vast. Juni dit jaar gaf voor voedingsmiddelen dan ook de hoogste prijsstijging van dit jaar te zien (+11,2 procent). In januari dit jaar bedroeg de prijsstijging van voedingsmiddelen “maar” 4,3 procent.

Kleding in juni gemiddeld goedkoper, herenkleding stijgt wel in prijs
Waar veel prijzen van consumentengoederen en -diensten in juni omhoog gingen, was kleding een van de weinige artikelgroepen die in juni juist goedkoper werd. Vergeleken met juni vorig daalden de gemiddelde kledingprijzen met 0,1 procent. Niet alle kleding werd echter in juni goedkoper. Goedkoper werden vooral baby- en kinderkleding (-3,2 procent) en dameskleding (-1,1 procent). Herenkleding werd in juni wel duurder en wel met liefst 4,5 procent. Het hele jaar al stijgen de prijzen van herenkleding harder dan die van dames- en baby- en kinderkleding. Gemiddeld stegen de kledingprijzen in de eerste helft van dit jaar met 2,4 procent. Herenkleding werd in een halfjaar 4,8 procent duurder, dameskleding:+1,9 procent en baby- en kinderkleding +0,6 procent.

Schoenen in juni ruim 3 procent duurder
De prijzen van schoenen stegen in juni met 3,6 procent. De prijsstijging bleef hiermee ruimschoots onder de gemiddelde prijsstijging van goederen en diensten in juni. Net als bij kleding is de consument ook hier in het herensegment relatief het duurste uit. De prijzen van herenschoenen stegen in juni met 5,7 procent, terwijl dames- en kinderschoenen in deze maand respectievelijk 3,2 en 2,0 procent duurder werden. In de eerste helft van dit jaar stegen de schoenenprijzen gemiddeld met 3,0 procent. Herenschoenen gingen in deze periode 3,9 procent in prijs omhoog, damesschoenen +3,4 procent en kinderschoenen +0.7 procent.

Lederwaren stijgen in juni bijna 4 procent in prijs
De prijzen van koffers, tassen, portemonnees e.d. stegen in juni met 3,9 procent, minder dan in mei toen de prijzen nog met 4,5 procent toenamen. In de eerste helft van dit jaar groeiden de prijzen van lederwaren met gemiddeld 2,8 procent.

Aanbevolen artikelen
Neem contact op

Wilt u ons een bericht sturen? Wij nemen z.s.m. contact met u op.

0