De winkelleegstand zal mogelijk in de loop van 2016 de grens van 10 procent overstijgen. Dat stelt het ING Economisch Bureau in ‘Sectorvisie Winkelgebieden 2016’. Tussen 2007 en 2015 nam de leegstand toe van 5,4 procent naar 9,2 procent. Volgens ING wordt er nog lang niet genoeg gedaan om leegstaande winkels te saneren. ”De wil en mogelijkheden om harde beslissingen te nemen zijn niet altijd aanwezig. Een lange remweg dreigt”, zegt sectormanager Dirk Mulder van Food & Retail bij ING.
Volgens het Economisch Bureau van ING is investeren en saneren nodig om de toenemende winkelleegstand te keren. Er zijn bestaande partijen die afhaken en nieuwe spelers die toetreden. Om succesvol te blijven is volgens ING een businessmodel nodig waarbij flexibiliteit een onderdeel is. Ook een omzetafhankelijke huur ziet het bureau als een van de vormen, maar dat ligt gevoelig. Niet alle retailers zijn bereid om financiële informatie te delen. Daarnaast kan de waarde en financiering van winkelpanden met een omzetafhankelijke huur problemen geven voor vastgoedpartijen.
Een andere oplossing is het saneren van winkeloppervlakte. In 2008 was er nog sprake van plannen voor 5 miljoen vierkante meter aan nieuw winkelvloeroppervlak, maar tegen het eind 2015 was dit al teruggelopen tot 1,9 miljoen vierkante meter. De vraag is alleen of de verschillende partijen gezamenlijk bereid en in staat zijn dergelijke harde beslissingen te nemen.