Leegstand retailpanden stijgt plotseling

Tussen 2015 en 2019 daalde de leegstand in Nederland, maar daar is nu een einde aan gekomen. Vanaf begin 2019 stijgt de leegstand weer: van 6,7% van het aantal panden begin dit jaar naar 7,0% op dit moment. Het aantal leegstaande panden steeg daarmee van 14.775 op 1 januari 2019 naar 15.445 op 1 juli 2019. Dat meldt Locatus in een blog.

De belangrijkste oorzaak van de toenemende leegstand is dat de onttrekking aan de voorraad (ombouw naar woning e.a.) lijkt te stagneren. In heel 2018 hebben bijna 2.000 retailpanden een niet-retail functie gekregen. In de eerste helft van 2019 waren dit er minder dan 300. Mogelijk is vorig jaar het laaghangende fruit geplukt en staat de markt nu voor grotere uitdagingen om deze ombouw door te laten gaan.

Locatus registreert sinds dit voorjaar de retailmeters van alle retailpanden. Dus niet alleen van detailhandel, maar ook van horeca en andere consumentgerichte dienstverleners. Hiermee kan ook een accuraat leegstandspercentrage in retailmeters worden bepaald. Het leegstandspercentage in meters ligt momenteel met 7,2% iets hoger dan in aantal panden.

In de vergelijking per type winkelgebied met de leegstand in aantallen, ziet Locatus in de binnensteden de grootste verschillen. In binnensteden ligt de leegstand in meters (8,4%), ruim 2% hoger dan de leegstand in aantallen panden (6,2%).

(Beeld: “Onverhuurbaar winkelpand” door CorporatieNLFlickr onder licentie CC BY 2.0)

Aanbevolen artikelen
Neem contact op

Wilt u ons een bericht sturen? Wij nemen z.s.m. contact met u op.

0