Prijzen modeartikelen in mei meer gestegen dan in april, detailhandel heeft hoogste ziekteverzuim ooit

De prijzen van kleding en schoenen gingen dit jaar in mei meer omhoog dan in april. Vanaf februari dit jaar neemt het stijgingstempo van kleding en schoenen tezamen geleidelijk toe van +2,5 procent in februari tot +3,8 procent in mei. De totale inflatie daalde in mei licht van +9,6 procent in april naar +8,8 procent in mei. Belangrijkste oorzaak van de daling was de minder grote prijsstijging van energie in mei (+104,9 procent) vergeleken met april (+136,4 procent). De oplopende  prijsstijgingen van voedingsmiddelen hielden daarentegen in mei aan. Niet alleen de prijzen van goederen en diensten bereiken momenteel recordniveaus, ook het ziekteverzuim van werknemers in het bedrijfsleven en de overheid is inmiddels naar nog nooit vertoonde hoogtes gestegen. Het ziekteverzuim in de detailhandel staat evenzeer op recordniveau. Dit blijkt uit een analyse van recente CBS-cijfers door onze redactie.

Inflatie nog uitzonderlijk hoog, maar neemt iets af                                                                                  

In maart dit jaar bereikte de inflatie het hoogste niveau in ruim veertig jaar tijd. De prijzen van goederen en diensten stegen in maart met liefst 9,7 procent vergeleken met maart een jaar eerder. In april ging van de inflatie een fractie af (+9.6 procent) om in mei weer iets verder te dalen naar +8,8 procent. Gebrek aan grondstoffen, productiemiddelen  e.d. jaagt inmiddels echter de prijs van voedingsmiddelen steeds verder op: in de eerste vijf maanden van dit jaar is de stijging van de voedselprijzen toegenomen van +4,3 procent in januari naar inmiddels +9,1 procent in mei.

Kledingprijzen in mei met 3,3 procent gestegen                                                                                    

Vanaf maart dit jaar zitten de kledingprijzen in de lift. In maart stegen de prijzen met 2,0 procent. In april werd kleding +2,7 procent duurder en in mei namen de prijzen verder toe met +3,3 procent. Dames- en herenkleding zijn verantwoordelijk voor deze ontwikkeling. Dameskleding werd in maart +1,7 procent duurder en in april en mei respectievelijk +2,4 en +3,2 procent. Herenkleding ging in deze periode iets steviger in prijs omhoog: maart (+2,6 procent), april (+3,9 procent) en mei (+5,1 procent). Baby- en kinderkleding was de enige kledinggroep die zich onttrok aan dit patroon van prijsstijgingen: van maart op april steeg de prijsstijging van +1,8 procent in maart naar +2,2 procent in april maar daalde in mei weer naar +1,4 procent.

Schoenenprijzen stijgen harder dan kledingprijzen, prijzen lederwaren ook omhoog                                                                                       

Schoenen zijn in de periode maart tot en met mei dit jaar meer in prijs gestegen dan kleding. In maart bedroeg de prijsstijging van schoenen +4,8 procent (kleding +2,0), in april +3,6 procent (kleding +2,7) en in mei +4,7 procent (kleding +3,3). In mei dit jaar stegen herenschoenen het meest in prijs (+5,9 procent). Damesschoenen werden in mei +4,5 procent duurder en kinderschoenen +3,8 procent. De prijzen van lederwaren stegen in mei met 4,5 procent. Zo hoog was de prijsstijging van lederwaren niet eerder dit jaar.

Ziekteverzuim in Nederland nog nooit zo hoog, ook in detailhandel record ziekteverzuim                                         

Het ziekteverzuim onder werknemers van bedrijven en overheid in Nederland is in het eerste kwartaal van 2022 gestegen tot 6,3 procent. Zo’n hoog verzuimpercentage werd niet eerder gemeten. In dezelfde periode van 2021 was het verzuim 4,8 procent. Ook in de detailhandel was het ziekteverzuim in het eerste kwartaal van dit jaar hoger dan ooit: 6,2 procent. In het eerste kwartaal van vorig jaar bedroeg het verzuim in de detailhandel nog 5,0 procent. Met 7,0 procent was het verzuimpercentage in de detailhandel in het eerste kwartaal dit jaar het hoogst bij de grootste detailhandelsbedrijven (bedrijven met 100 of meer werkzame personen). Detailhandelsbedrijven met 10 tot 100 werkzame personen hadden 5,7 procent verzuim en de kleinste detailhandelsbedrijven (1 tot 10 werkzame personen) kenden met 4,3 procent het laagste verzuim.

Aanbevolen artikelen
Neem contact op

Wilt u ons een bericht sturen? Wij nemen z.s.m. contact met u op.

0