Protocol veilige winkelgebieden in aantocht

Er is aan het begin van deze week veel media-aandacht voor drukte in de winkelstraten. INretail zit in de afrondende fase van het protocol ‘veilig winkelgebied’ dat samen met de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG), platform De Nieuwe Winkelstraat en partners uit de Retailagenda wordt gemaakt. Deze week nog willen de experts het protocol opleveren.

Slimmer winkelen
We kunnen met z’n allen niet alleen veiliger, maar ook slimmer winkelen. Ondernemers hanteren vaak langere openingstijden voor meer spreiding. Of ze bieden bijvoorbeeld winkelen op afspraak. INretail roept consumenten op om vooral de hele week te gebruiken om te winkelen. Via een advertentie die woensdag in landelijke en regionale dagbladen verschijnt, wordt kopen op rustige momenten gestimuleerd. Weekend pieken wil men vermijden.

Succesvolle gebieden
INretail en VNG leveren de landelijke richtlijnen voor winkelgebied protocollen. Platform De Nieuwe Winkelstraat (DNWS) helpt met de regionale uitrol. Vooruitlopend hierop werden in Delft al maatregelen genomen omdat bezoekersaantallen toenamen en snel schakelen lokaal nodig was. Daar is de doorstroming inmiddels sterk verbeterd door ruimte te maken voor veilig winkelen. Potentiële knelpunten in bezoekersstromen zijn bijvoorbeeld opgelost met duidelijk grondmarkeringen. Ook in Assen en vele andere plaatsen zijn preventieve maatregelen genomen. De landelijke richtlijnen leveren handvatten voor een zoveel mogelijk uniforme en duidelijke aanpak.

In de winkel
Voor de veiligheid van klanten en medewerkers introduceerde INretail al een protocol Veilig Winkelen voor in de winkel, met handige checklists. In het protocol ‘Veilige Winkelgebieden’ zien de plannenmakers een goede basis voor groen licht van de veiligheidsregio’s die eerder ook het protocol Veilig Winkelen positief beoordeelden.

Bron: INretail, maandag 4 mei 2020

Aanbevolen artikelen
Neem contact op

Wilt u ons een bericht sturen? Wij nemen z.s.m. contact met u op.

0