Doppler & Knirps

Stormbestendige paraplu’s met toekomstvisie

Rechts de nieuwe Knirps Vision, de duurzame paraplu van het merk Knirps

Doppler viert dit jaar haar 75e verjaardag. De firma E. Doppler & Co. GmbH werd in 1946 door Ernst Doppler opgericht in  Braunau am Inn in Opper-Oostenrijk en heeft zich sinds die tijd ontwikkeld tot een innovatieve fabrikant van paraplu’s, parasols, tuinmeubels  en zitkussens. Ondertussen is de vierde generatie aangetreden in dit Oostenrijkse familiebedrijf. Behalve het hoofdkantoor heeft Doppler ook vestigingen in Duitsland, Tsjechië, Slowakije, Roemenië en China.

Totaalaanbieder
“Doppler is toonaangevend in de ontwikkeling en productie van alle soorten paraplu’s en zonneschermen voor consumenten, retailers, adverteerders en restauranthouders”, geeft Marketing en E-commerce Manager Michael Ornig van Doppler aan. “En de productie van tuin- en zitkussens maakt ons bedrijf daarnaast tot een totaalaanbieder voor de buitenruimte.” De onderneming voert de merken Doppler, Doppler-Manufaktur, Knirps en Derby in haar portfolio. “Derby is als dochteronderneming in 1991 opgericht in Hong Kong en kwaliteitsmerk Knirps werd in 2005 overgenomen.” Doppler Manufaktur is het paradepaardje van de firma, vertelt Michael Ornig: “Doppler Manufaktur is in feite de oorspronkelijke onderneming, die nu onze absolute topkwaliteit handgemaakte paraplu’s produceert. En omdat je Doppler Manufaktur paraplu’s ook gewoon kunt repareren in ons atelier zijn ze zeer duurzaam. Niet alleen in de betekenis dat ze lang meegaan, maar ook in de milieutechnische betekenis van het woord. Alle onderdelen en materialen voor deze paraplu’s komen namelijk uit Europa: stoffen uit Italië, baleinen uit Duitsland en alles is Made in Austria. Korte aanvoerlijnen, kwalitatief handwerk en hoogwaardige, traceerbare materialen staan garant voor een sustainable product.” Daarnaast zijn er licenties voor de productie en verkoop van paraplu’s van het merk Bugatti. Bovendien worden er paraplu’s voor tal van andere merken gemaakt, zoals Rolls Royce, Audi en Marco Polo. Doppler heeft momenteel ongeveer 200 mensen in dienst in Oostenrijk en 360 mensen in de gehele groep, en de jaaromzet bedraagt rond de 70 miljoen euro, waarvan het exportaandeel meer dan 80% omvat. “Onze belangrijkste markt is nog steeds Duitsland, maar we groeien daarnaast behoorlijk in Scandinavië, Frankrijk, en de Benelux,” vertelt Michael  Ornig. “Daarnaast doen we het heel goed in Oost-Europa en Rusland. De snelste stijger is echter de Aziatische markt, met name Knirps in Japan. Daar wordt een kwaliteitsparaplu of -parasol namelijk gezien als een hoogwaardig mode-accessoire waarmee je je garderobe helemaal af maakt.”  

Corona-effect
De corona-situatie heeft uiteraard ook effect gehad op Doppler, beaamt Ornig. “Doordat er minder mensen naar hun werk hoefden vanwege het vele thuiswerken, zakte de verkoop van paraplu’s afgelopen jaar behoorlijk in. Doppler zag over het algemeen slechts een lichte daling in de verkoop van paraplu’s. Het bedrijf groeide vorig jaar echter ook dankzij het goede tuinseizoen en behaalde een recordomzet.” Wat niet wegneemt dat er nog steeds problemen spelen op het gebied van grondstoffen en vervoer: “Doppler en Knirps produceren ook in Azië en daar heeft de productie enige tijd stilgelegen door de lockdowns. Daar komen momenteel ook de stroomtekorten in China bij, waardoor de productie af en toe opnieuw stilgelegd moet worden. En de laatste tijd zijn bovendien de vervoerskosten en grondstofkosten enorm stijgen, wat betekent dat we helaas per september dit jaar toch een prijsverhoging hebben moeten doorvoeren. We waren daar heel erg laat mee, maar konden niet anders. We hopen echter dat we dat prijsniveau voorlopig kunnen vasthouden.”

Licht en sterk
Een positieve ontwikkeling is gelukkig dat steeds meer mensen tegenwoordig geen goedkope wegwerpparaplu van vijf euro meer willen, maar kiezen voor een sterke, lichte en stabiele zakparaplu die je lange tijd kunt gebruiken, vertelt Ornig. “En die maken we bij zowel Doppler als Knirps. Bij Doppler hebben we de Zero en bij Knirps de U-serie. Beide zijn superlicht en ingevouwen uiterst compact, maar wel zeer degelijk. Daarnaast is er de trend naar kwaliteitsproducten als aanvulling op je garderobe, zoals die dus in Japan al een tijdje gaande is. Ook in de Europese markt is deze trend ondertussen ingezet en dat is positief voor onze ontwikkeling. We spelen dan ook in op de modetrends en brengen tweemaal per jaar een nieuwe collectie uit die aansluit op het modebeeld. Aan ons traditionele afzetkanaal via lederwaren- en reisaccessoires voegen we nu dus ook de modebranche toe, terwijl er tevens meer online verkocht wordt.” Belangrijk om te weten in dit verband is dat Doppler 3 jaar garantie geeft op haar producten en Knirps zelfs 5 jaar, geeft Ornig aan. “ Dat is een teken dat we kwaliteit hoog in het vaandel hebben staan en ook een signaal dat we duurzaamheid serieus nemen. Een kapotte paraplu kun je bij ons dan ook gewoon laten repareren om die redenen.” 

Links: Bij Doppler Manufaktur worden paraplu’s met de hand gemaakt “Made in Austria”
Rechts: In 1960 produceerden 50 medewerkers paraplu’s voor overwegend de Oostenrijkse markt

Supersterk
Om aan te geven welk kwaliteit Doppler levert, noemt Ornig de ontwikkeling van de Superstrong-serie. “Onder de noemer ‘Sterk, sterker, supersterk’ heeft Doppler gezorgd voor een revolutie op de paraplumarkt met de lancering van haar meest robuuste zakparaplu: de Superstrong. De Superstrong is een zakparaplu die zelfs in de slechtste weersomstandigheden doet wat hij moet doen en die de grenzen van veerkracht verlegt. De Fiber Magic Superstrong is de absolute held van de Doppler-paraplufamilie. Dankzij de doordachte materiaalsamenstelling van hoogwaardig aluminium en glasvezel, gecombineerd met de modernste technologie op het gebied van vouwmechanismen, is deze zakparaplu met zijn understated-look stormbestendig in alle situaties. Omdat alleen de bescherming tegen regen niet genoeg is, hebben we de Fibe Magic Superstrong namelijk ontwikkeld om ook storm te kunnen doorstaan. Terwijl de meeste zakparaplu’s zelfs bij weinig wind in elkaar kunnen klappen of dubbelslaan, kan de Superstrong gemakkelijk windstoten aan die op het niveau orkaan liggen. We hebben deze robuuste zakparaplu getest in een windtunnel en hij is bestand gebleken tegen windstoten tot maar liefst 120 km/u. Dat is windkracht 12… Het inklappen van de paraplu is bovendien heel eenvoudig. Het frame is zeer stabiel en het vouwmechanisme kan in een handomdraai worden geopend en gesloten dankzij ons beproefde automatische open / sluit-mechanisme, zelfs als de wind er vol op staat. Deze sterkste Doppler-paraplu in zijn soort weegt bovendien slechts 354 gram en biedt met zijn diameter van 98 centimeter voldoende ruimte voor één persoon.” 

Knirps Vision
Behalve met de Doppler Superstrong heeft ook Knirps een nieuwe paraplu in het assortiment die hypermodern en duurzaam is. Een leven zonder paraplu is ondenkbaar, is de visie van Knirps, dus moet je er altijd van op aan kunnen. “Bij Knirps wordt bovendien continu geïnvesteerd in nieuwe projecten voor de ontwikkeling van duurzame producten, want onze visie is nog maar het begin.” Knirps heeft deze denkwijze gecombineerd met haar ideeën over de toekomst in de Knirps Vision. “Dit is een paraplu met een functie en een boodschap voor de stap naar een duurzamer leven en het bewust omgaan met hulpbronnen,” vertelt Michael Ornig. “Met de Vision heeft Knirps, dat al sinds 1928 keer op keer revolutionaire producten in de markt zet, een paraplu ontwikkeld die de wens naar duurzaamheid en milieubewustzijn in typische Knirps kwaliteit verwezenlijkt. Vanuit de Knirps-filosofie dat een paraplu geen wegwerpproduct is, maar indien nodig ook gerepareerd en jarenlang gebruikt kan worden, is het duurzaamheidsconcept nu uitgebreid met het gebruik van milieubewuste, duurzame materialen. De stof voor de kap is gemaakt van gerecyclede PET-flessen en voorzien van Ecorepel. Dit is een PFC-vrije, biologisch afbreekbare water- en vuilafstotende afwerking die ervoor zorgt dat er geen microplastics in het milieu terechtkomen. Aan de top van de innovatieschaal staat het gebruik van het bio-composietmateriaal Trifilon, dat is gemaakt van natuurlijke hennep. Deze slijtvaste hennep maakt het materiaal in het handvat, de slider, de kroon en de bovenkant extreem duurzaam. Het materiaal is namelijk aanzienlijk duurzamer dan conventionele kunststof. Bovendien is Trifilion, in tegenstelling tot conventioneel plastic afval, 100 % industrieel composteerbaar. Plastic dat bij het huisvuil wordt weggegooid, kan ook industrieel worden gecomposteerd, maar wordt over het algemeen niet of niet voor 100 % afgebroken. Op die manier komen er microplastic deeltjes in het ecosysteem, die zich ophopen in de organismen en schade en ziekte veroorzaken. Door het gebruik van Trifilion ontstaan er geen microplastic deeltjes bij het composteren. Trifilion valt uiteindelijk zelfs geheel uit elkaar; er blijft niets achter in het milieu.” 

Alledaagse paraplu
Het handige openings- en sluitmechanisme met één druk op de knop in combinatie met een diameter van 97 centimeter en de hoogwaardige en duurzame materiaalcomponenten van het frame maken de Vision tot een toekomstgerichte allround paraplu die ook nog eens uitstekend bestand is tegen storm: “We hebben deze nieuwe paraplu is getest in de windtunnel tot maar liefst 120 kilometer per uur. Net als de Doppler Superstrong is de Vison dus ook bestand tegen windstoten van windkracht 12.” De Knirps Vision is leverbaar in de kleuren zwart, marineblauw en groen voor een adviesprijs van 49,99. 

Neem contact op

Wilt u ons een bericht sturen? Wij nemen z.s.m. contact met u op.

0