Tempo prijsstijging schoenen groeit en daalt bij kleding in maand van topinflatie

 In Businessnieuws

De inflatie bedroeg in maart 9,7 procent. De prijzen van consumentengoederen en -diensten waren in maart bijna10 procent hoger dan een jaar eerder. De inflatie van maart is de hoogste na april 1976. In februari was de inflatie in Nederland 6,2 procent. De forse toename van de inflatie kwam vooral door de prijsontwikkeling van energie. In maart waren gas, elektriciteit en stadsverwarming 157 procent duurder dan in dezelfde maand een jaar eerder. In februari was dit 77 procent. Schoenen waren in maart ook duidelijk duurder dan in maart vorig jaar. De prijsstijging van schoenen in maart overtrof die van februari ruimschoots, terwijl de prijzen van kleding in maart juist minder hard stegen dan in februari. Dit blijkt uit een analyse van recente CBS-cijfers door onze redactie.

 

Afname stijgingstempo kledingprijzen geheel voor rekening herenkleding

De prijs van kleding is in maart dit jaar vergeleken met maart vorig jaar met 2,0 procent gestegen. Minder dan in januari en februari dit jaar toen de kledingprijzen nog met respectievelijk 3,9 en 2,4 procent stegen. In november (+5,2 procent) en december (+5,4 procent) vorig jaar stegen de kledingprijzen zelfs nog harder. Dat de kledingprijzen in maart minder hard zijn gestegen dan in februari is geheel voor rekening van de ontwikkeling van de prijs van herenkleding. In februari dit jaar steeg de prijs van herenkleding nog met 5,9 procent, in maart was van deze stijging nog maar 2,6 procent over. De prijzen van dameskleding en baby- en kinderkleding stegen daarentegen in maart licht meer dan in februari. De prijsstijging van dameskleding nam toe van +1,5 in februari naar +1,7 in maart. Bij baby- en kinderkleding was het verschil wat groter: + 0,7 procent in februari en +1,8 procent in maart dit jaar.

Prijzen heren- en damesschoenen stijgen hard in maart

De prijzen van schoenen zijn in maart dit jaar vergeleken met maart vorig jaar met 4,8 procent gestegen. Veel harder dan in februari toen de schoenenprijzen met 1,2 procent stegen. Zowel voor dames- als herenschoenen ging de prijsstijging in maart richting 6 procent, terwijl kinderschoenen in maart slechts 0,8 procent in prijs stegen

Weinig beweging in prijsontwikkeling lederwaren en reisartikelen

Koffers, tassen, portefeuilles en portemonnees e.d. werden in maart dit jaar vergeleken met maart vorig jaar 1,6 procent duurder. De prijsontwikkeling van maart onderscheidde zich nauwelijks van de ontwikkelingen in januari (+1,7 procent) en februari (+1,3procent).

Recent Posts
Neem contact op

Wilt u ons een bericht sturen? Wij nemen z.s.m. contact met u op.

Not readable? Change text. captcha txt
0