Vertrek Hudson’s Bay: onzekere tijden voor personeel & vastgoedeigenaren

Eind dit jaar sluit Hudson’s Bay al zijn warenhuizen in Nederland. Dat blijkt uit een brief van de retailer aan zijn aandeelhouders. “Vanwege de langdurig financieel onhoudbare situatie hebben de aandeelhouders in HBC (Hudson’s Bay Company) besloten de verdere financiering in HBC te staken en de winkels in Nederland te sluiten per eind 2019,” zo staat te lezen in een brief die in handen is van het FD.

De eigenaren van de Nederlandse panden van Hudson’s Bay hebben echter nog niets gehoord over het vertrek van de warenhuisketen. Sommige vastgoedeigenaren schakelen al juristen in, schrijft het FD. De panden zijn voornamelijk in handen van grote partijen. De vastgoedeigenaren staken miljoenen euro’s in het opknappen van de panden. In ruil daarvoor kregen zij langlopende huurcontracten, maar nu is de vraag wat die waard zijn. Verhuurders denken inmiddels na over alternatieven voor hun vastgoed na het vertrek van Hudson’s Bay.

Vakbond CNV vindt het vertrek van Hudson’s Bay uit Nederland geen verassing. De plannen van Hudson’s Bay in Nederland waren volgens Jacqueline Twerda, bestuurder van CNV, ‘wellicht te ambitieus’. “De klandizie bleef uit en de kosten bleven hoog,” aldus Twerda. Van een faillissement voor de warenhuizen is geen sprake. “De directie meldt ons dat er zelfs ruimte is voor een sociaal plan”, aldus Twerda. De grootste klap valt volgens haar op het Amsterdamse hoofdkantoor van moederorganisatie HBC. In de winkels zelf werkt voornamelijk jong en tijdelijk personeel. Ruim veertienhonderd medewerkers komen op straat te staan. Gewerkt wordt aan een afvloeiingsregeling voor tijdelijke en vaste werknemers. De ontslagdatum is 31 december 2019.

Twee jaar geleden kwam Hudson’s Bay naar Nederland. De Canadese warenhuisketen heeft vijftien winkels in ons land, voornamelijk in voormalige V&D-panden. Helaas had het warenhuis het van begin af aan al moeilijk. Pogingen om het tij te keren mochten niet baten.

(Beeld: “Hudsons Bay Logo Canada” doorBargainmooseFlickr onder licentie CC BY 2.0)

Aanbevolen artikelen
Neem contact op

Wilt u ons een bericht sturen? Wij nemen z.s.m. contact met u op.

0