Winkelketens bedingen lagere huren

Naast V&D vragen ook veel andere ketens om verlaging van de huur. Grote ketens als H&M, C&A, Livera en Douglas, maar ook zelfstandige winkeliers die opereren onder de vlag van ketens als Intertoys, Etos en PhoneHouse slagen erin de huren omlaag te krijgen na het sluiten van een nieuwe huurovereenkomst. Dat meldt het Financieele Dagblad. Gemiddeld gaat de huur tussen de 10% en 15% omlaag, maar er zijn ook uitschieters van 30%.

Met het oplopen van de winkelleegstand is de onderhandelingspositie van huurders de afgelopen jaren sterk verbeterd. Vastgoedeigenaren vrezen hun huurder te verliezen en zijn daardoor eerder bereid met een lagere huur genoegen te nemen. Juridisch gezien zijn de huurders op dit moment in het voordeel, schrijft het FD. Er is wettelijk vastgelegd dat een huurder of verhuurder die de huur te hoog respectievelijk te laag vindt na een huurperiode van vijf jaar naar de rechter kan stappen om te vragen om een herziening. De rechter stelt dan een nieuwe huurprijs vast op basis van de gemiddelde huurprijs over de voorgaande vijf jaar van vergelijkbare panden in de omgeving. Tot een paar jaar geleden pakte deze wet vaak positief uit voor de eigenaars. Inmiddels biedt deze wet huurders vaak juist de kans om een lagere huur te bedingen.

Landelijk dalen de huren gemiddeld al vijf jaar op rij, blijkt uit cijfers van vastgoedadviseur JLL. Vorig jaar nog met 3,5% en in 2013 met ruim 4%.

Winkelketens

Aanbevolen artikelen
Neem contact op

Wilt u ons een bericht sturen? Wij nemen z.s.m. contact met u op.

0