Winkelketens zetten huurbetalingen opnieuw stop

Een aantal grote Nederlandse winkelketens betalen sinds zij verplicht hun deuren hebben moeten sluiten nog slechts de helft van de huur, of zelfs helemaal niets meer. Dat blijkt uit een rondgang van Het Financieele Dagblad. De drastische stappen zijn volgens de retailers noodzakelijk. Winkels die vooral ‘niet-essentiële’ producten verkopen, zijn sinds half december verplicht dicht. Het kabinet verlengde deze week die maatregel tot en met in ieder geval 9 februari.

Het opschorten van de huur is slechts een van de maatregelen die winkelketens nemen om de lockdown door te komen. Zo heeft Hema een deel van zijn bestellingen bij leveranciers geannuleerd en zijn betaaltermijnen verlengd, blijkt uit een brief waaruit Trouw woensdag citeerde. ‘De lockdown kost ons €10 mln per week’, zegt een woordvoerder. De flinke stijging van de onlineverkopen kan de weggevallen omzet uit de fysieke winkels niet compenseren.

Winkeleigenaren hebben vorig jaar massaal huurkorting gegeven en betalingsuitstel verleend om hun huurders door de coronacrisis te helpen. Bij veel kleinere partijen is de rek er nu uit, zegt directeur Laurens van de Noort van Vastgoed Belang, de koepel voor particuliere vastgoedbeleggers. ‘Mijn achterban bestaat voor een groot deel uit ondernemers die één of twee panden hebben en moeten leven van de huur.’ Volgens Van de Noort onderstreept het oplaaien van huurconflicten dat het kabinet haar bestaande regelingen voor coronasteun fors moet uitbreiden, ook naar verhuurders.

Bron : FD.nl

Aanbevolen artikelen
Neem contact op

Wilt u ons een bericht sturen? Wij nemen z.s.m. contact met u op.

0