Zzp’ers en ondernemers verwachten schade door nieuwe wetgeving

zzper-populairder-dan-uitzendkrachtBijna negen op de tien zelfstandigen verwachten dat het moeilijker wordt om nieuwe opdrachten binnen te halen door het verdwijnen van de Verklaring Arbeidsrelatie (VAR) per 1 mei. Dat blijkt uit een peiling door TNS-Nipo in opdracht van uitzendorganisaties Randstad, Tempo-Team en Yacht. Daarbij werden bijna 600 zelfstandigen geraadpleegd en 413 organisaties met ten minste tien werknemers.

De introductie van de nieuwe model- en maatwerkovereenkomsten leidt tot meer administratieve rompslomp, denkt een grote meerderheid van zzp’ers en organisaties. Ruim 70 procent van ondernemingen voorziet een hoger risico op boetes en naheffingen bij zzp-inhuur. Bovendien verwacht 67 procent meer extern advies en bemiddelaars nodig te hebben om de toegenomen complexiteit van zzp-inhuur te kunnen behappen.

De nieuwe wet Deregulering Beoordeling Arbeidsrelatie (DBA) regelt dat naast de zzp’er ook diens opdrachtgever verantwoordelijk is voor de juiste invulling van de arbeidsrelatie tussen beide partijen. Oordeelt de Belastingdienst achteraf dat er toch sprake is geweest van een verkapt dienstverband waarover sociale premies moeten worden ingehouden, dan dreigt voor de opdrachtgever een boete. Tot nu toe lagen de risico’s bijna volledig bij de zzp’er.

Aanbevolen artikelen
Neem contact op

Wilt u ons een bericht sturen? Wij nemen z.s.m. contact met u op.

0